29. april 2021

Artikler om grønne handelsaftaler med bidrag fra lektor på Statskundskab

Bæredygtighed

Lektor på Statskundskab, Jens Ladefoged Mortensen, bidrager til en artikel i Jyllands-Posten og to på Videnskab.dk om EUs rolle i forbindelse med grønne handelsaftaler og bæredygtighed.

International handel udleder enorme mængder CO2 på verdensplan, viser forskning. Således har grønne handelsaftaler og krav om bæredygtighed et stort potentiale. Her har EU en særlig rolle som storimportør af varer og har med sine markedskræfter mulighed for at sætte krav til graden af bæredygtighed i produktionen. Det kan medvirke til at sikre imod rydning af regnskoven i Amazonas og Sydøstasien. 

Grønne betingelser i frihandel har også sine udfordringer i forhold til overtrædelser af handelsaftalerne. Her er der forskellige instrumenter som kan tages i brug såsom sanktioner, straftold og boykotning. "Erfaringerne er ikke gode. Handelssanktioner rammer ofte uretfærdigt og tilfældigt i befolkningen og er lette at omgå og derfor et ret ineffektivt instrument," siger Jens Ladefoged Mortensen. I EU har man derimod gode erfaringer med at gå dialogens vej, dog med den ulempe at det er en mere tidskrævende proces, hvilket ikke flugter positivt med det tidspres klimaforandringerne fører med sig.

Læs om den frihandelsaftale med Mercosur-landene som EU's medlemslande for ganske nyligt har forkastet på grund af mangel på bæredygtighed på Videnskab.dk.