17. september 2021

Jens Ladefoged i podcast om handelsmagtens rolle i klimakrisen

Lektor Jens Ladefoged Mortensen deltog den 17. september 2021 i podcasten Klimakrøller for at tale om den rolle, international handelspolitik spiller i klimakrisen. Spørgsmålet, som samtalen drejer sig om, er: Hvordan kan vi forhindre CO2-lækage gennem smartere handelslovgivning?

Der bliver taget stilling til de forskellige måder at udøve magt gennem handelspolitik på - skal man blokere handelen, eller skal man sætte yderligere krav?

I afsnittet stiller Ladefoged skarpt på EU's rolle i den internationale klimakamp, herunder den omdiskuterede Mercosur-aftale. Han påpeger, at EU i kraft af at være en global handelsmagt har mulighed for at presse andre stormagter. Men hvad gør vi, når Jair Bolsonaro i Brasilien nægter at leve op til de forskellige aftaler, fordi aftalen ikke har nok garantier for, at alle lever op til den? Her kommer samtalen også ind på, hvorvidt vi overhovedet kan tillade os at sætte så høje krav for de steder på kloden, som er så langt væk fra os med helt andre sociale vilkår - og bede dem om at leve op til samme krav som os.

Ladefoged påpeger ligeledes, at det er EU, der lige nu har teten på internationalt plan i forhold til at få presset på, og ikke USA. Joe Biden har indset, at USA er langt bagude i forhold til overhovedet at forestille sig, hvordan det her nye system skal virke.