Gå hjem-møde: Snyd og demokrati

Sager om hvidvask i Danske Bank og svindel med offentlige midler i Socialstyrelsen har for alvor sat snyd på dagsordenen. For kan alle finde på at snyde? Bliver dem, der snyder, i højere grad ansat i den finansielle sektor frem for andre steder? Og hvordan kommer vi bedst snyd til livs?

Det og meget mere kan du blive klogere på, når VIVE og Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet tirsdag den 29. januar 2019 inviterer til gå hjem-møde om snyd, demokrati og whistleblowing.

Her kan du høre adjunkt ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, Frederik Hjorth, fortælle om den nyeste forskning inden for snydeadfærd. Om hvorfor vi snyder, og om nogen har større tendens til det end andre.

Paneldebat om whistleblowing

Eftermiddagen rundes af med en paneldebat om whistleblowing. Her vil et skarpt panel af eksperter debattere, om snyd kan bekæmpes med whistleblower-ordninger. Også den nuværende lovgivning på området er til debat.

Blandt andet Johan Busse, borgerrådgiver i Københavns Kommune, er paneldeltager. Han vil inddrage erfaringer fra Borgerrådgivningen, der er Københavns Kommunes tiltag for styrke dialogen mellem borger og kommune. Enheden varetager desuden kommunens whistleblower-funktion.

Panelet består også af Jesper Olsen, der er ekstern lektor ved Institut for Statskundskab, København Universitet og næstformand i NGO’en Transparency International. Han har derfor stor indsigt i bekæmpelse af blandt andet korruption og nepotisme.

Program

16.00: Velkomst

16.10: Forskning i snydeadfærd: Hvem snyder mest? v. Frederik Hjorth, adjunkt, Institut for Statskundskab

16.45: Pause m. sandwich

17.10: Paneldebat: Hvordan kan whistleblower-ordninger begrænse snyd og hvordan skal whistleblower-lovgivning udformes?

Ordstyrer Laura Ellemann-Jensen, Mandag Morgen.

I panelet deltager:

 • Dorte Jensen, whistleblower og medstifter af Veron
   
 • Johan Busse, Borgerrådgiver i Københavns Kommune
   
 • Jesper Olsen, Transparency International & ekstern lektor på Institut for Statskundskab, KU
   
 • Helene Hvidman, Formand for Lægeforeningen i Hovedstaden
   
 • Thomas Damkjær Petersen, Formand for Ingeniørforeningen IDA
   
 • Hanne Bay, Group Compliance Director, Rambøll
   
 • Lene Holm Pedersen, Professor, Institut for Statskundskab, KU. Leder af forskningsprojektet Rewards at the Top
   

18.00: Tak for i dag!

Hvis du har spørgsmål til gå hjem-mødet, er du velkommen til at kontakte kommunikationsstudent Michelle Mean Pedersen på mmpe@vive.dk.