Hvad gør NATO for at håndtere klimaforandringer?
Klima og sikkerhed var omdrejningspunktet for et event, hvor KU sammen med NATO var vært.

Klimaforandringer påvirker vores sikkerhed og gør verden mere farlig - NATO har derfor et ansvar for at hjælpe med at bekæmpe klimaforandringer. Det var hovedbudskabet fra generalsekretær Jens Stoltenberg, da han deltog i et online event den 28. august 2020 arrangeret af NATO i samarbejde med Københavns Universitet.
Studerende fra 10 universiteter på tværs af forsvarsalliancen fik mulighed for at stille spørgsmål direkte til generalsekretæren om klima og sikkerhed. En af dem var Elvina Emma Kristine Melin, der er studerende på Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.
Hun ville gerne vide, om NATO's strategiske fokus har ændret sig i takt med klimaforandringerne:
”Jeg ved, at flere nationale militære organisationer har ændret fokus fra et mere traditionelt fokus på forsvar til et fokus på kriseberedskab og resiliens – det er interessant at vide, om det samme er tilfældet med NATO”.

Elvina Melin har netop afleveret sit speciale på kandidatuddannelsen Security Risk Management, og har i løbet af de seneste år taget flere kurser om klima og bæredygtighed på KU. Nu drømmer hun om et job, hvor hun kan arbejde i krydsfeltet mellem klima og sikkerhed.
Klima som en del af pensum
”Klimaudfordringerne er vor tids største globale udfordring”, siger Institutleder på Statskundskab Nina Græger, der har været med til at facilitere eventet.
De studerende skal derfor rustes til at håndtere klimarelaterede problemer og risici i fremtiden, og netop her er kandidatuddannelsen i Security Risk Management helt central:
”Uddannelsen giver de studerende en solid teoretisk og empirisk viden om sikkerhedspolitik, risikoanalyse- og ledelse. Med uddannelsen er de studerende bedre rustet til at analysere, reflektere og endda bidrage til at finde fælles løsninger på klimaforandringerne”, siger Nina Græger. Instituttet udbyder også andre klima-kurser som en del af kandidatuddannelsen i Statskundskab.
For at styrke indsatsen på klimaområdet, har instituttet etableret en klima-forskergruppe, ligesom en ekspert på feltet, den canadiske professor Steven Bernstein, er udnævnt som Æresdoktor på Københavns Universitet af rektor.
Flere af instituttets forskere deltager også i tværfaglige centre og projekter på KU, for eksempelSUSY - Centre for Sustainability and Society.
Se webinaret her:
Emner
Kontakt
Nina Græger
Institutleder
Institut for Statskundskab
Mail: ng@ifs.ku.dk
Telefon: 35 33 76 62