Søren Damsbo-Svendsen forsvarer sin ph.d.-afhandling ved Institut for Statskundskab

Ph.d.-forsvar

Kandidat

Søren Damsbo-Svendsen

Titel

"Political Weather: How experiencing climate change shapes our political lives".

Afhandlingen

Afhandlingen bliver publiceret som e-bog. Den vil kunne købes gennem Academic Books. Derudover kan afhandlingen lånes via Det Kongelige bibliotek.

Tid og sted

Tirsdag 9. januar 2024 klokken 14:00 på Københavns Universitet, Center for Sundhed og Samfund, lokale 1.1.18. Af hensyn til kandidaten lukkes dørene præcis klokken 14:00.

Bedømmelsesudvalg

  • Lektor Karina Kosiara-Pedersen, Københavns Universitet (forperson)
  • Lektor Patrick Egan, Wilf Family Department of Politics, New York University
  • Professor Rune Slothuus, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet

Resumé

Globale klimaforandringer er i stigende grad en del af vores liv og vil fortsætte med at være det i fremtiden. Denne ph.d.-afhandling undersøger, hvordan borgernes personlige erfaringer med vejr og klima påvirker politiske holdninger, opfattelser og adfærd relateret til klimaforandringer. Folkelig opbakning til den grønne omstilling er afgørende, og manglende opbakning kan være en væsentlig barriere for klimahandling og klimatilpasning. Fordi klimaforandringer er abstrakte, komplekse og et relativt nyt politisk emne, er det muligt, at den offentlige mening drives af politiske eliter og medier. Dog kan vælgerne også omgå elitediskurser og, i stedet, opleve klimaforandringer direkte igennem ekstreme og usædvanlige vejrbegivenheder, der forstærkes og forværres af global opvarmning. Forandringer i vejret har dermed politiske årsager, men hvad er de politiske konsekvenser? Vejroplevelser formidler umedieret information om klimaet, men omdannes personlige erfaringer også til klimavenlige holdninger og adfærd? Ja, de gør, ifølge denne afhandling.

Afhandlingens overordnede forskningsspørgsmål er: Hvordan påvirkes vælgernes klimaholdninger og adfærd af mediers klimadækning og personlige vejroplevelser? Hovedresultaterne viser, at personlige oplevelser med mere ekstremt vejr, inklusive høje temperaturer og lokale oversvømmelser, samt øget medieomtale af klimaforandringer skaber øget klimabekymring og medfører et skift i retning af mere klimavenlige opfattelser, holdninger og adfærd. Efterhånden som klimaforandringerne opleves mere, nu og i fremtiden, kan dette fostre folkelig opbakning til skabelsen af et mere bæredygtigt samfund. Dette er vigtig viden, fordi det viser, at efterhånden som klimaforandringerne forværres, bidrager de til at skabe forudsætningerne for den grønne omstilling. I den forstand er afhandlingen relativt optimistisk, hvad angår borgernes reaktioner på klimaforandringer. Den bidrager med viden om, hvordan individer oversætter deres egen personlige erfaringer til politiske holdninger og adfærd, hvilket er afgørende for at finde reelle politiske løsninger på klimaudfordringen.