Om Institut for Statskundskab

Velkommen til Institut for Statskundskab på Københavns Universitet. Instituttet har årligt over 2.100 studerende og ca. 200 udvekslingsstuderende. På Institut for Statskundskab er vi en fast gruppe på mere end 60 forskere, 31 ph.d.-stipendiater og 29 administrative medarbejdere. Vi tilstræber at kunne tilbyde de studerende et førsteklasses studiemiljø, samtidig med at vi ønsker at være ramme om et fremragende arbejdsmiljø for personale og gæsteakademikere.

Instituttet har til huse i det gamle Kommunehospital fra 1863, hvor arkitekturen emmer af historie. Der er atriumhaver, hvor de studerende kan holde pause, når solen skinner. Med beliggenheden i hjertet af København ligger instituttet i cykelafstand til langt de fleste bydele – bl.a. Botanisk have og Det Kongelige Bibliotek.

I disse historiske omgivelser stræber vi efter at udforske nutiden og forme fremtiden ved at uddanne de studerende i problemløsning i en kompleks verden. Det gør vi ved at skabe et pluralistisk og engagerende forskningsmiljø, der fører studerende, forskere og det omliggende samfund sammen på innovative måder. Livet på instituttet afspejler den uformelle livsstil, der er så karakteristisk for København. Institutterne arbejder interaktivt med hinanden og med de studerende i en uformel atmosfære, der inviterer til faglig debat. Her kan forskere dele erfaringer og indsigter og også eksperimentere med forskellige tilgange til deres stof og samarbejde på tværs af faggrænser.

Igennem studietiden får de studerende ny viden og nye erfaringer. Vi fokuserer på at skabe et bredt vidensgrundlag på bacheloruddannelsen samt mulighed for at vælge mellem en lang række kurser og specialiseringer på kandidatuddannelsen. De studerende opfordres ligeledes til at indgå i forskellige studenterforeninger, hvor de møder andre studerende med anden akademisk og social baggrund. Det rige foreningsliv er præget af diversitet og beriger de studerende med nye erfaringer og perspektiver gennem aktiviteter som debatter med kendte politikere, forskerforedrag, filmaftener, læseklubber, teaterklubber, revy, sangkor, fester og sammenkomster og meget andet. Disse talrige forskelligartede studenterforeninger udgør et vigtigt grundlag, der åbner for nye muligheder, hvor de studerende kan engagere sig socialt og akademisk på nye måder.

For at kunne levere et førsteklasses undervisnings-, lærings- og institutmiljø på campus har forskere og studerende en række faciliteter til rådighed:

De studerende har adgang til instituttets eget bibliotek fra kl. 8.00-20.00 på hverdage. Desuden har de alle ugens dage til sent om aftenen adgang til Det Samfundsvidenskabelige Fakultetsbibliotek, der ligger lige i nærheden. Faciliteterne omfatter her individuelle læsepladser, lokaler til gruppearbejde, rekreative områder og klasseværelser. Bibliotekerne er nyrenoverede og moderne. Gruppelokalerne giver de studerende mulighed for at arbejde sammen om opgaver og præsentationer, og de individuelle læsepladser er præget af ro, der skaber mulighed for fordybelse. I og omkring instituttet findes der flere end 300 læsepladser, som de studerende fra hhv. Institut for Statskundskab og Det Samfundsvidenskabelige Fakultet frit kan benytte sig af – og der findes endnu flere nærved.

I de gamle bygninger er der tre forskellige kantiner, der dagligt bruges af både studerende og ansatte. Her tilberedes salater, varme retter og sunde sandwich af uddannede kokke. Kantinen fungerer som samlingssted i kaffe- og frokostpauserne samt som fredagsbar.

Institut for Statskundskab blev grundlagt i 1960 som Institut for Samfundsvidenskab og Statskundskab. Fra 1965 begyndte man at optage de første samfundsvidenskabelige studerende. Siden 1991 benævnes dimittenderne MSc i statskundskab. I dag tilbyder instituttet en bachelorgrad (BSc) i statskundskab og flere masteruddannelser: MSc i statskundskab såvel som adskillige cand.mag.-uddannelser. Fra 2015 tilbyder instituttet ligeledes en masteruddannelse i sikkerheds- og risikoledelse. I samarbejde med Copenhagen Business School (CBS), uddanner vi ledere gennem en masteruddannelse i offentlig ledelse.