Dansk- og Komparativ Politik – Adfærd, Institutioner og Metoder
Forskningsgruppen Dansk- og Komparativ Politik samler forskere der beskæftiger sig med politik inden for og på tværs af nationale politiske systemer. Gruppen bidrager med viden om bl.a. vælgeradfærd, partipolitik og interesseorganisationers rolle i både dansk og international sammenhæng.
Hvad er omfanget og konsekvenserne af chikane i dansk politik? Hvordan reagerede ærkerepublikanske vælgere, da deres partifæller stormede USA’s kongresbygning? Hvordan påvirkede lobbyorganisationer landes coronapolitik? Og hvordan bruger diktatorer store sportsbegivenheder til at forfølge politiske modstandere?
Den slags centrale spørgsmål og mange andre finder forskerne i gruppen Dansk- og Komparativ Politik (DAC) svar på.
Forskning i DAC-gruppen berører emner såsom vælgeradfærd og holdningsdannelse, repræsentation og rekruttering, politisk kommunikation, politisk økonomi, demokratiseringsprocesser samt politiske eliters adfærd i demokratiske og ikke-demokratiske systemer. Forskere i gruppen studerer hvordan disse emner påvirkes af både institutionelle rammer og individers interesser og præferencer.
Forskning i DAC-gruppen baserer sig overvejende på kvantitative metoder, herunder metoder til kausal inferens og computationelle metoder, men også på kvalitative metoder såsom interviews og komparative casestudier.
DAC-gruppen samler mange af instituttets forskere med fokus på dansk politik, og gruppens forskere bidrager ofte til den offentlige debat.