Karina Kosiara-Pedersen

Karina Kosiara-Pedersen

Lektor

Mandag 8-9 via zoom: https://ucph-ku.zoom.us/j/62694841259. Send en email for at få kodeord. Du er også velkommen til at sende en email for aftale om at mødes på mit kontor (8.2.25)

Aktuel forskning

Partimedlemskab

De deler roser, croissanter og pjecer ud på gader og stræder, hænger i lygtepælene med valgplakater, og opfordrer vælgerne til at stemme på deres parti, når statsministeren har udskrevet folketingsvalg, eller når de kommunale valg nærmer sig. De fylder avisernes læserbrevsspalter, drikker kaffe på partimøder og debatterer partiets politik med kollegaerne i frokoststuen mellem valg. De udgør dét bagland, som MF’erne ’passer’ om mandagen, som journalister ringer rundt til, når der er usikkerhed om opbakningen til politiske udspil, og som i hvert fald i nogle partier afgør, hvem der leder partiet. De mest aktive, ildsjælene, deltager i månedlige møder i den lokale partiforenings bestyrelse og én gang om året i partiets kongres, landsmøde eller årsmøde, hvor de er med til at (gen-) vælge eller hylde formanden og blive informeret om eller tage vigtige politiske beslutninger om partiets politiske program, og hvor de, uanset graden af medlemsindflydelse, hygger sig og fester. Det er de danske partimedlemmer, de demokratiske ildsjæle, og det er dem, ’Demokratiets ildsjæle. Partimedlemmer i Danmark’ handler om. Hvem er de? Hvorfor melder de sig ind? Hvordan og hvorfor deltager de? Hvilke holdninger har de, og er de repræsentative for vælgene? Og er de på vej ud af partiet? Bogen er et resultat af forskningsprojektet 'Moderne Partimedlemskab' finansieret af FSE. For mere information, se https://www.cvap.polsci.ku.dk/partimedlemskab/.

Jeg deltager i et internationalt forskningssamarbejde, Members and Activists of Political Parties (MAPP), sammen med førende partimedlemsforskere fra Europa, Israel, Canada og Australien. Samarbejdet har resulteret i en bog med state-of-the-art partimedlemsforskning, og vi er nu i gang med at gennemføre den første komparative partimedlemsundersøgelse. For mere information, se http://www.projectmapp.eu/.

Partiorganisationer

Jeg deltager i et internationalt forskningssamarbejde, Political Parties Data Base (PPDB), med førende partiforskere fra Europa, Israel, Canada og Australien. Projektet ledes af Susan E. Scarrow, Houston, Paul Webb, Sussex, og Thomas Poguntke, Düsseldorf. Formålet med samarbejdet er at opbygge og udbygge en database til brug for andre forskere og studerende. Projektet har udgivet en bog og flere antal videnskabelige artikler, hvor disse data analyses. For mere information, se http://www.politicalpartydb.com/.

Undervisnings- og vejledningsområder

Mine undervisnings- og vejledningskompetencer dækker temaerne politiske partier, partisystemer, politisk kommunikation, politisk deltagelse, politiske kampagner, valg og vælgere, valgsystemer, ny informations- og kommunikationsteknologi, dansk politik, Folketinget, politiske organisationer og bevægelser, New Zealands politiske system mv.

Jeg har siden 2010 undervist og været fagkoordinator på første semester, i 2010-2016 i PG og fra 2017 i 'Dansk og komparativ politik 1' (DAK 1). Derudover underviser jeg fag på kandidatuddannelsen om partier, kampagner og køn. 

Mangler du ideer til specialet, så se her:

Lars Bille konstaterede i 1997 i Partier i forandring, at de danske partier primært var massepartier men med visse træk fra catch-all og kartel parti typerne. Er der sket nogle forandringer de sidste femten år; eller med andre ord, er de danske partier stadig massepartier? Hvilke konsekvenser har det for den måde, det danske repræsentative demokrati fungerer på? En anden analyse af de politiske partier kunne have fokus på professionalisering: Hvor professionaliserede er de danske partier, hvad er årsagerne, og hvilke konsekvenser har det for det repræsentative demokrati?

Er du interesseret i politiske partier, politisk deltagelse etc. og i at basere dit speciale på interview, så overvej en analyse af hvorfor politisk engagerede (unge) ikke melder sig ind i et politisk parti - eller hvorfor de gør det.

Er du interesseret i den lille forskel? Hvis ja, så overvej at undersøge, om mandlige og kvindelige kandidater (til kommunal- eller folketingsvalg) behandles ensartet eller forskelligt af medierne. Eller om de oplever ensartede barrierer og muligheder i deres politiske karrierer.

Alternativet - hvor alternative er de?

Politikere i ikke-politiske medier: Hvorfor vil dameblade, underholdningsprogrammer mv. have politikere med? Hvorfor stiller de op? Og hvilken betydning har det for politikerne, vælgerne og demokratiet?

 

Udvalgte publikationer

 1. Udgivet

  Gender differences in Assessments of Party Leaders

  Pedersen, Karina & Hansen, Kasper Møller, jan. 2015, I: Scandinavian Political Studies. 38, 1, s. 26-48 23 s.

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

 2. Udgivet

  Party membership in Denmark: fluctuating membership figures and organizational stability

  Pedersen, Karina, 2015, Party Members and Activist. Haute, E. V. & Gauja, A. (red.). London: Routledge, s. 66-83 18 s. (Routledge Research on Social and Political Elites).

  Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiForskningfagfællebedømt

 3. Udgivet

  Tremors, No Earthquake: The 2015 Danish Parliamentary Election

  Pedersen, Karina, 2015, I: West European Politics. s. 870-878

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

 4. Udgivet

  Cyber-campaigning in Denmark: Application and effects of candidate campaigning

  Hansen, Kasper Møller & Pedersen, Karina, 25 feb. 2014, I: Journal of Information Technology and Politics. 11, 2, s. 206-219

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

 5. Udgivet

  Folketingsvalgkampen 2011 i perspektiv

  Hansen, Kasper Møller (red.) & Pedersen, Karina (red.), 8 apr. 2014, 1 udg. København: Djøf Forlag. 436 s. (Studier i dansk politik; Nr. 3).

  Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportAntologiForskningfagfællebedømt

 6. Udgivet

  The Impact of Having Children on Party Member Activism

  Pedersen, Karina, 2014, I: The Copernicus Journal of Political Studies. 1, 5, s. 87-100 14 s.

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

 7. Udgivet

  Partimedlemmernes deltagelse og syn på partidemokrati 2000-2012

  Pedersen, Karina, 1 sep. 2014, I: Politica - Tidsskrift for politisk videnskab. 46, 3, s. 274-295 21 s.

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

 8. Udgivet

  The Impact of Party Organisational Changes on Democracy

  Pedersen, Karina & Allern, E. H., 2007, I: West European Politics. 30, 1, s. 68-92

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

ID: 9820