Frisættelse af velfærdssamfundet – For hvem, hvorfor og hvordan?

Billede fra arrangementet

Opsamling fra dagen:

Knap 50 interesseret og nysgerrige gæster var samlet, for at blive klogere på frisættelsen af velfærdssamfundet.

Ulf Hjelmar fortalte om hans og VIVEs analyser om erfaringerne med frisættelse i forsøgskommunerne. Han fortalte blandt andet at:

  • Frihed giver forskellige udviklinger i forskellige retninger, som giver større lokale forskelle ude i kommunerne. Der ses også en øget grad af motivation blandt medarbejderne.
  • Frisættelse giver en svær ledermæssig opgave i dels at kunne skabe en læringskultur, men også at kunne lukke ned igen, for at sætte mål og rammer – det er svært hverken at over - eller understyre.

Herefter var det formand for KOMDIR Eik Møller som var på, og blandt hans hovedpointer var:

  • Det er centralt og enormt vigtigt at bruge tid på at tage snakken om, hvad man vil bruge frisættelse til, og hvad succeskriterierne er.
  • Vi skal bevæge os mod en samarbejdsmodel, hvor borgeren er med til at træffe beslutninger, og der ikke er et system der belønner fejl og mangler.

Tina Øllgaard Bentzen afsluttede oplæggende med perspektiver fra hendes forskning i frisættelse fra Roskilde Universitet. Hun påpegede særligt at:

  • Huske på et citat fra en anonym leder om at: ”Det nytter ikke at åbne buret, hvis fuglen ikke tør at flyve ud”. En ting er at frigøre kommuner fra regler og struktur ("åbne buret"), men en anden del er, at skabe lysten til at turde gribe friheden ("flyve ud af buret"). Der skal fokus på både at ændre struktur og kultur.
  • Frisættelsen har mange paradokser. Eksempelvis behøver 'tillid-kontrol' ikke at være en modsætning, da mere kontrol og styring kan være en præmis for frisættelse.

Efter oplæggene stod den på paneldebat mellem næstformand i FH Nanna Højlund, bestyrelsesmedlem i offentlige chefer i Djøf Rikke Reiter og kontorchef i KL Jane Møller Pedersen. Her er nogle af de pointer som kom frem:

  • Vi skal passe på med lighedstegn mellem styring og kvalitet. Vi skal anerkende at medarbejderne kan sætte deres faglighed i spil, og være trygge i det.
  • Kommunerne skal have frihed til at 'slå en skæv bold'. Samtidig skal kommunalpolitikerne være bedre til ikke at agere ud fra enkeltsager, og til at tage medarbejderne i forsvar. Men samtidig stadig træde i karakter og sætte rammer. Forvaltningen skal også være bedre til at vise dilemmaer frem.
  • Der er brug for en markant oprydning i lovgivningen fra Christiansborg, som giver kommunerne større handlerum. Det kommer også til at betyde større forskelle på kommunerne.
  • Der er masser af potentiale - det hele kalder på dialog, retning og tillid.

Slides og materiale fra oplægsholdere:

Oplæg og slides kan rekvireres ved at sende en mail til Lukas Bozek Lundbye

Invitation og program

Det politiske Danmark har talt. Fremtidens velfærd skal sættes fri.

Men hvad betyder det? Hvem er det der skal sættes fri, hvordan gør vi det og hvad vil gerne opnå med det? Svarene på disse spørgsmål varierer, alt efter hvem man taler med.

Så lad os tale sammen tirsdag d. 26. september kl. 15-18 når FORUM for fremtidens offentlige styring og ledelse i samarbejde med Fagbevægelsens Hovedorganisation sætter fokus på frisættelsen af den offentlige sektor.

Sammen med repræsentanter for de offentlige ledere, medarbejdere og politikere lige fra kommunerne til Christiansborg tager vi den svære snak om den igangværende og kommende frisættelsesindsats i den offentlige sektor.

Vi bliver måske ikke enige, men vi bliver helt sikkert klogere.

Til at sikre at vi bliver klogere og ikke blot mere forvirrede over de mange potentialer og faldgruber i frisættelsen, har vi bedt tre personer med særlig indsigt, om at lægge op til debat ved at give deres bud på følgende spørgsmål:

  1. Hvad er de foreløbige erfaringer fra de syv første frisættelser?
    Ved professor Ulf Hjelmar, VIVE

  2. Hvilke forandringer betyder arbejdet med frisættelse og hvilke nye lederroller indebærer det på institutionerne og i forvaltningen?
    Ved formand Eik Møller, Komdir

  3. Hvad ved vi om afbureaukratisering og om effekter af frisættelse?
    Ved Lektor Tina Øllgaard Bentzen, Roskilde Universitet

Derefter tager vi sammen med et spændende panel en åben og ærlig snak om perspektiverne i frisættelsen samt de faldgruber og muligheder, der tegner sig. Kan borgernes, medarbejdernes og ledernes forventninger til frisættelsen overhovedet imødekommes på samme tid? Og hvordan kan den videre proces om frisættelse blive mest frugtbar for borgerne?

Vi kan love at det ikke bliver kedeligt når næstformand i FH Nanna Højlund drøftelser frisættelsen med Rikke Reiter, Bestyrelsesmedlem, Offentlige Chefer i Djøf og centerchef for Dagtilbud, Skoler, Fritid og Idræt i Helsingør Kommune, samt Jane Møller Pedersen, Kontorchef i KL.

Claus Hjortdal, formand for Skolelederforeningen og talsperson for FH’s Lederforum vil føre os sikkert igennem dagen, og vil være ordstyrer i debatten.