15. juni 2023

Hvordan kan vi som demokratisk samfund høste frugterne af kunstig intelligens?

Kronikker

Hvordan vil den kunstige intelligens ændre vores samfund – og hvordan skal vi håndtere den banebrydende teknologi? Det har Rebecca Adler-Nissen, professor ved Institut for Statskundskab, og fire forskerkollegaer skrevet en række kronikker om. Læs med her.

AI.
AI. Foto: Andy Kelly, Unsplash

Må man være kæreste med mere end én chatbot ad gangen?

Lige nu udvikles sprogmodeller som ChatGPT – og de udfordringer, som de skaber – med eksponentiel hastighed. Udfordringerne ved sprogmodellerne og behovet for at håndtere dem rokker ved grundpillerne i vores samfund.
Læs kronikken: Må man være kæreste med mere end én chatbot ad gangen?

Spænd sikkerhedsselen: Intimitetskapitalismen er på vej

Med kunstig intelligens er der ved at opstå en ny form for kapitalisme, som vi kan kalde ‘intimitetskapitalisme’. Techgiganterne kæmper nu ikke længere blot om vores opmærksomhed, men også om vores intimitet.
Læs kronikken: Spænd sikkerhedsselen: Intimitetskapitalismen er på vej 

Kampen om kontrol af kunstig intelligens er afgørende

Kunstig intelligens har et enormt potentiale, men kan også koncentrere magten endnu mere hos de firmaer eller nationer, der bliver førende. Det er også en stor udfordring for Europa.
Læs kronikken: Kampen om kontrol af kunstig intelligens er afgørende 

Skab et offentligt alternativ til techgiganterne

Sprogmodellerne kan føre til større ulighed og mindre frihed. Omvendt kan de øge vores produktivitet, fremme den grønne omstilling og afhjælpe manglende arbejdskraft. Hvad kan vi gøre for at høste frugterne uden at falde på røven?
Læs kronikken: Skab et offentligt alternativ til techgiganterne

De fire kronikker er bragt i Politiken. Foruden Rebecca Adler-Nissen er forfatterne Anders Søgaard (KU), Sune Lehmann (DTU og KU), Ole Winther (DTU og KU) og Michael Bang Petersen (AU).

Emner